Sint-Jozef Lent
Sint-Jozef Lent Foto: geen (eigen archief)

Lezing over de Waalkade in Sint-Jozef Lent

Algemeen

LENT - Op maandag 23 april om 14.30 uur komt stadshistoricus drs. René va Hoften een lezing geven over de geschiedenis van de Waalkade van Nijmegen. De presentatie wordt om 14.30 uur gehouden in Sint-Jozef, Lentse Schoolstraat 23 in Lent.

De geschiedenis van de Waalkade. Van oudsher was de Waalkade het hart van Nijmegen. In economisch en sociaal-cultureel opzicht. Schippers, vissersvrouwen, beurtvaarders, kaajsjouwers, emigranten, kraankinderen, stoomschepen, de gierpont, verdrinkingen, zwembaden, levensgrote ijsschotsen, de scheepswerf, industrie, opgravingen. Maar tegenwoordig ook weer een nieuwe Waalkade met de Spiegelwaal en de Lentse Warande.

De Waalkade, het is eigenlijk maar één straat, maar wat voor een! De hele geschiedenis van Nijmegen komt hier bij elkaar en vindt uitdrukking in het typisch Nijmeegse spreekwoord 'Feruut der uut, de Waol die kruut!'. Oftewel als de rivier vastzat vanwege het vele opeengestapelde ijs dan spoedde iedereen zich naar de Waal. Er werd gewandeld, een borrel gedronken, een kaartje gelegd midden op de rivier. Totdat de dooi intrad en de gevaarlijke ijsmassa in beweging kwam, met kanonschoten werd men gewaarschuwd dat de Waal ging kruien, loskwam. Al deze onderwerpen komen in de lezing aan de orde. De lezing duurt twee keer drie kwartier met een pauze ertussen. Buurtbewoners van Sint-Jozef en andere belangstellenden zijn welkom! Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd, inclusief koffie of thee.

Uitgelicht

Digitale krant