Afbeelding

Het veelzijdige leven van ‘tandmeester’ Elias Stark

Algemeen

RHENEN - Hij vond de tube tandpasta uit en verkocht kunst aan de koning van Italië: Elias Stark, een bijna vergeten Rhenenaar. Wie alles over hem wil horen kan donderdag 24 november om 20.00 uur terecht in De Hof van Rhenen. Vrij entree.

Dat zijn levensverhaal wordt verteld is te danken aan Hens Dekker, de in 2013 overleden onderzoeker van de geschiedenis van Rhenen. Wat Dekker over Elias Stark uit de historie opdiepte wordt donderdag doorverteld door Jan Maarten Doorman.
Elias Stark (1849-1933) werd geboren aan de Herenstraat 95 in Rhenen. Daar had zijn vader een apotheek. Zoals toen gebruikelijk was volgde ook Elias een opleiding tot apotheker. Hij studeerde later door voor ‘tandmeester’ en opende een praktijk in Amsterdam. Daar beloofde hij in advertenties dat hij een zieke tand zo pijnloos kon trekken, alsof hij ‘een roos uit een mond plukte’.
Dit soort bloemrijke taal is tekenend voor een man die musiceerde en al jong heel mooi kon tekenen en schilderen. Hij kon ook goed vertellen, wat blijkt uit het boek dat hij begin 20e eeuw schreef en illustreerde tijdens zijn reis door Egypte, het Heilige Land en India.


In Nederlands Indië ging hij aan het werk als tandarts. Zijn etsnaald en schetsboek reisden altijd mee, ook als hij zijn geboorteplaats bezocht. Zo legde hij in Rhenen een jachttafereel vast en voorzag dat van een tekst in streektaal: ‘Toe meneer Piet gime ‘t geweer is effe daar zit ’n kreij’.
Die luchtige tekst betekent niet dat hij zijn werk niet serieus nam. Hij kende de Nederlandse kunstschilder en graficus Anton Mauve en stuurde ook zijn eigen werk naar internationale exposities. Daar kocht eind 19e-eeuw koning Umberto I van Italië een ets van Elias Stark. En zijn uitvinding van de tube tandpasta? Voor een schilderende tandarts is dat een eitje.

Uitgelicht

Digitale krant