Frank Bilius legt uit hoe je met stroef rubber tot een betere service komt.
Frank Bilius legt uit hoe je met stroef rubber tot een betere service komt. Foto: Paul Kogels

Druk bezochte clinic/materiaalavond bij Sethone

Algemeen

DODEWAARD – Precies tussen de voorjaarscompetitie en de clubkampioenschappen in organiseerde Sethone in samenwerking met Tafeltenniswinkel.nl een clinic. Frank Bilius kwam naar de zaal met een karrenvracht aan tips, technieken, bats, rubbers en schoenen. De kantine leek op een dependance van de gerenommeerde winkel uit Utrecht. In de zaal kon je een speld horen vallen, zo aandachtig werd geluisterd naar de zeer ervaren Bilius.

De clinic startte aan het einde van de jeugdtraining. Werkelijk alle jeugdleden waren aanwezig. De jeugdleden kregen twee eenvoudige opdrachten: speel een serie van 15 ballen eerst op de forehand en daarna op de backhand. Frank Bilius deed ondertussen zijn observaties.

Hierna legde hij duidelijk het verband uit tussen techniek en materiaal. Tafeltennis lijkt een gemakkelijke sport, maar blijkt o zo moeilijk als techniek en materiaal niet in orde zijn of niet met elkaar overeenstemmen. Effect is een zeer belangrijk element in het spel. Met een glad of versleten rubber kun je geen effectbal geven of terugbrengen. Rubber moet dus sowieso stroef zijn.
Rubbers zijn verkrijgbaar in oneindig veel variaties: supersnel of juist langzaam en met veel controle. Nadrukkelijk wees hij erop dat je met een nieuw bat niet direct wedstrijden gaat winnen. Je wordt alleen beter door veel te trainen. Wel geeft nieuw materiaal de mogelijkheid om je techniek te verbeteren. Als je met effect kunt spelen, wordt je techniek beter en kun je meer winnen.

Na de jeugd kwamen de senioren aan bod. Ook hier: alle leden waren aanwezig en menigeen kocht een nieuw (starters)bat, schoeisel of wat reinigingsmateriaal.

Uitgelicht

Digitale krant