Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>16 juni 2022. Een kunstig-nest-bouwende Huiszwaluw onder een balk van De Notenbalk. Huiszwaluw.</p>

16 juni 2022. Een kunstig-nest-bouwende Huiszwaluw onder een balk van De Notenbalk. Huiszwaluw.

(Foto: Henk van der Kooij)

Tussen de balken van De Notenbalk

OPHEUSDEN - Op 16 juni zag ik bij het verenigingsgebouw De Notenbalk in Opheusden Huiszwaluwen. Huiszwaluwen broeden niet binnen maar in kolonies buitenshuis. 

Door Henk van der Kooij

De bouwperiode was blijkbaar aangebroken want de vogels vlogen af en aan. Sommige nesten waren in aanbouw, andere nesten al ver gevorderd. De foto toont een half bolvormig nest. Zo’n nest wordt kleistukjes plakkend opgetrokken. Gezien de korrelstukjes op de foto in de nestwand hebben ze voor een volledig nest al gauw enkele honderden kleistukjes nodig. IJverig toch deze schepsels. En wat mooi die nesten tegen de balken van De Notenbalk. 

Ik mocht vanaf het kleuterplein – op het plein waren tientallen kleuters aan het spelen - foto’s maken. Een juf vertelde me dat de vogels hier al jaren nestelen en dat ze ondanks de uitwerpselen van de jongen met rust worden gelaten. Mooi dat de kleuters zo al vroeg leren hoe om te gaan met Huiszwaluwen. Maar die uitwerpselen van de jongen dan? Zo nodig een fraai plankje onder elk nest aanbrengen. Het is toch leven en laten leven?

Een dichter schreef duizenden jaren geleden dat zelfs de zwaluw haar nest had bij de altaren in de voorhoven van de tempel. Als de zwaluw dààr haar kunstig nest mag bouwen en haar jongen mag grootbrengen dan toch zeker ook wel onder de buitenbalken van onze woningen? Bij De Notenbalk hebben ze het begrepen: na de broedperiode zit er muziek in de nesten. Jeugdige vogelstemmen klinken tussen de balken: hoe groot toch de Architect!

Meer berichten