9 januari 2012 De fazantenhanen Bassie en Adriaan op hun slaapplaats voordat de nacht inviel. (foto: Henk van der Kooij)
9 januari 2012 De fazantenhanen Bassie en Adriaan op hun slaapplaats voordat de nacht inviel. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Bassie en Adriaan

Algemeen

BETUWE - Fazanten zijn in onze regio regelmatig te zien. Ze hebben een voorkeur voor een afwisseling van ruigte met open land en akkers. Toch was ik wat verbaasd toen ik op 29 maart 2021 vanuit mijn werkkamer ineens een mannetje fazant in de tuin waarnam.

Door Henk van der Kooij

Fazanten bij eigen huis: dat was in jaren niet gebeurd. Nu is het wel zo dat fazanten vooral van plantaardig voedsel leven en eten ‘wat ze pakken kunnen’. En ik kan me goed indenken dat tuinen die in het winterhalfjaar nog niet plat gemaakt zijn, voor fazanten aantrekkelijk zijn daar er nog een heerlijke variatie aan eten te vinden is. Maar toch, in de bebouwde kom verwachtte ik deze prachtige, kleurrijke vogel niet. Hoewel, ze komen niet verlegen over. De prachtige haan in de tuin deed me denken aan Bassie en Adriaan. In 2011 sliep er vanaf half december eerst steeds één haan, maar in januari 2012 waren het er twee. Ze sliepen op de coniferenheg die de erfscheiding met de buren vormt. Al gauw waren we er aan gewend dat ze aan het eind van de dag aan kwamen bolderen en neerstreken op de ruim twee meter hoge heg.

Ze kregen de namen Bassie en Adriaan want ze kwamen onafscheidelijk over. Helaas na januari 2012 hebben ze deze plek nooit meer als slaapplaats gebruikt. Het is wel bekend dat fazanten, net zoals kippen op stok gaan, graag in bomen roesten (rusten). Ze gaan voor veiligheid en gezelligheid. Wij doen toch niet anders?

Uitgelicht

Digitale krant