Logo gemeentenieuwsonline.nl
9 november. Op de foto staat rechtsboven Kolgans O74, ruim 20 jaar oud! (foto: Henk van der Kooij)
9 november. Op de foto staat rechtsboven Kolgans O74, ruim 20 jaar oud! (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Een krasse, wat bejaarde Siberiër

In ons Rivierengebied valt van alles met de trekganzen te beleven. Op 9 november werd in de Tollewaard bij Lienden de eerste halsgeringde Kolgans van dit winterseizoen door mij gespot. De beelden op de computer gaven code O74 te zien. Natuurlijk de ringgegevens en de waarnemingenlijst via www.geese.org bekeken.

Door Henk van der Kooij

Mijn mond zakte van verbazing bijna open. De vogel was geringd op 31 december 1999 en geboren in 1999. Pompernikkel, een kolgans uit de vorige eeuw. Nooit geweten dat ganzen zo oud konden worden. ‘Ouder dan een hond’ zei iemand op de ouderenmiddag tegen me. De waarnemingenlijst van Kolgans O74 leverde nieuwe verbazing op. De soort was in de periode 2000 tot en met 2006 jaarlijks in Nederland gezien en daarna nooit meer. De laatste waarneming dateerde van 25 november 2006 bij Bleskensgraaf. Niet te snappen. Waarom is deze Kolgans na november 2006 nooit meer gezien? Blijkbaar een wonderlijk trekbeest. Natuurlijk ook geGoogled op internet naar leeftijd vogels. Oei maximale leeftijd van de Wilde Eend is 29, van de Kokmeeuw 35 en van de Kleine Rietgans (een vogel van Spitsbergen) 39 jaar. Kolgans O74 is maar ruim 20 jaar. Toch blijf ik de negentiende-eeuwse (!) Kolgans een wat bejaarde gans vinden. En elk najaar wacht de trek naar het zuidwesten. Je kunt als oude gans niet zeggen: ik ga met de vut. Nee, je moet jaarlijks blijven vliegen en trekken want ’s winters valt er in het witte Siberië niets te halen. Gelukkig in het Rivierengebied wel.

Meer berichten