Logo gemeentenieuwsonline.nl
Al jong enthousiast op de boomkwekerij.
Al jong enthousiast op de boomkwekerij.

Imago boomkwekerij in de lift: "Bomen vormen een groot deel van de oplossing voor het CO2-probleem"

NEDER-BETUWE - Wie denkt dat werken in de boomkwekerij geestdodend is, loopt een beetje achter. Het imago van de sector zit in de lift. Meer jongeren kozen dit jaar voor de boomkwekerij-opleiding van Helicon, ruim 1250 mensen bezochten recent de open dag ‘Kom op de kwekerij’ en docent Jan van Lavieren merkt dat er meer waardering ontstaat voor het vak.

De boomkwekerijsector heeft de afgelopen jaren een grote technologische ontwikkeling doorgemaakt en Betuwse bomen zijn wereldwijd gewild. Om het niveau hoog te houden en te blijven groeien is het van belang dat voldoende jongeren kiezen voor een boomkwekerij-opleiding en tot vreugde van Jan van Lavieren, docent op de boomkwekerij-opleiding van Helicon MBO Geldermalsen, is het leerlingenaantal dit jaar toegenomen ten opzichte van vorig jaar. “We hebben dit jaar vierentwintig studenten in de groep zitten. De klas zit vol. Als ik dat als graadmeter neem voor de populariteit van het boomkwekerijvak zit het wel goed.” Maar Van Lavieren merkt ook aan andere factoren dat het imago van de sector verbetert. ,,Mensen zien steeds meer in welke grote economische rol deze bedrijfstak inneemt in de regio. En er komt weer waardering voor het betekenisvolle werk dat boomkwekers leveren. Ze dragen er namelijk aan bij dat de opwarming van de aarde minder snel gaat.”

Leroy van der Wardt (16): “Laden, kluiten maken, binden. In de boomkwekerij is het werk erg afwisselend. Maar waar ik het echt voor doe? Er zijn veel plaatsen waar er te weinig bomen zijn. Het is mooi dat je met de boomkwekerij de natuur helpt.”

Meer berichten