Logo gemeentenieuwsonline.nl
Britse soldaten waden door het overstroomde niemandsland. (foto: Ferdinand van Hemmen)
Britse soldaten waden door het overstroomde niemandsland. (foto: Ferdinand van Hemmen) (Foto: Ferdinand van Hemmen)

Water als Wapen, winter 1944-45 in Betuwe en Niederrhein

ELST - Op woensdag 22 mei om 20.00 uur in Het Wapen van Elst aan de Dorpsstraat 28 in Elst is de voordracht 'Water als Wapen' door Ferdinand van Hemmen.

Pokerspel met het water. Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp. Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken richting het Ruhrgebied. Een ongekende humanitaire ramp lijkt voor de deur te staan. Maar al die megazorgen brengen vriend en vijand bij elkaar. Er ontstaat een basis voor een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om de opmars van het water te stuiten. De dijken van het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal houden daarom stand.

Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, verhaalt over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen in het afwenden van een groot menselijk drama. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd, omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een riskant pokerspel.

Meer berichten