Logo gemeentenieuwsonline.nl
Genieten van de stilte onder het ruisend groen. (foto: Willy Hoorn)
Genieten van de stilte onder het ruisend groen. (foto: Willy Hoorn) (Foto: Willy Hoorn)

Soms dolen spoken door het bos,maar je moet ze zelf meebrengen

RHENEN – Op een boswandeling kun je van alles tegenkomen, waarvan je denkt dat het niet bestaat. Gidsen van het Cuneragilde overtuigen je moeiteloos: ze wijzen op heksenbezems, woekerwarrels, gallen, muizenstaarten, dansende bomen.


Ze zitten overal en altijd zit er een opmerkelijk verhaal aan vast. Dat maakt een bos betoverend: het groene, ruisend blad, kreunend hout. Maar het is niet alleen maar schoonheid. Bossen en heidevelden zijn sinds mensenheugenis de bakermat van boze verhalen en akelige griezels.
Onzin natuurlijk, weten we van Stephen King, de moderne meester van het griezelverhaal. Spoken bestaan niet en als jij ze toch ziet is dat omdat je ze zelf verzint. Roep maar ‘boe’ en ze zijn weg.

In de schemering van de zonsondergang is dit onderwerp soms een charmante aanvulling op de wekelijkse avondwandelingen over de Grebbeberg. In de stilte van de afgelegen Koningstafel zei een vrouw ooit in een ‘magisch moment’ dat ze hier toch iets ondefinieerbaars voelde. In een balorige bui moedigde de gids haar aan: ‘U voelt dat nog beter als u hier rond middernacht alleen terugkomt. Laat dan de duistere omgeving eens op u inwerken.’ Waarop ze prompt reageerde: ‘Niet de omgeving, maar vooral wie er allemaal nog meer zijn’.

Gelukkig verbiedt Het Utrechts Landschap dat mensen na zonsondergang het bos ingaan. Ze mogen de rust niet verstoren van de dieren - en van wie er allemaal nog meer zijn…

Elke woensdagavond in augustus. Start 19.30 uur. Reserveren moet: 06 33362264. Kosten: vijf en tot en met 12 jaar twee euro Informatie: cuneragilde.nl.

Meer berichten