Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Gids Jan Blaas leidt zijn gezelschap over de Grebbeberg.</p>

Gids Jan Blaas leidt zijn gezelschap over de Grebbeberg.

(Foto: Willy Hoorn)

De Schuilplaats en meer verhalenonderweg naar de Koningstafel

RHENEN - Het is zomer, komkommertijd en dus grijpen de redacteuren van media wat vaker terug op aansprekende onderwerpen van het afgelopen seizoen. Vorige week was dat de aflevering De Schuilplaats, een tv-reportage van het geschiedenisprogramma Andere Tijden.

Het verhaal speelt zich af in Rhenen, bij de Grebbeberg. Sinds de eerste tv-uitzending krijgen gidsen van het Cuneragilde er op hun rondleidingen vragen over. Dat zal aanstaande woensdagavond niet anders zijn, met deze aangrijpende reportage nog vers in het geheugen.

Het raadsel van de spoorloos verdwenen sergeant Adrianus van Hal en soldaat Bartus van de Wal maakt diepe indruk. Onderzoeker Michiel Teunisse probeert al jaren te achterhalen wat met hen is gebeurd, tot nu toe zonder succes. De ondergrondse schuilplaats waar Van Hal en Van de Wal (en vijf andere militairen) waarschijnlijk omkwamen, ligt op de route van de wekelijkse rondleidingen naar de Koningstafel.

De Tweede Wereldoorlog, waarvan je onderweg meer sporen ziet, komt overigens slechts en passant ter sprake. Gids Jan Blaas richt zijn aandacht vooral op het ontstaan van dit landschap, de prachtige vergezichten over rivierenland, de flora en fauna, het grondgebruik en de opmerkelijke verhalen en gebeurtenissen uit het verre en nabije verleden.  Vooral die verhalen hebben van de Koningstafel in Rhenen en omgeving een begrip gemaakt.  

Dwaal mee door het verhalenboek van de Grebbeberg en Rhenen op woensdagavonden in juli en augustus.  Start 19.30 .uur. Reserveren: 06 33362264. Kosten: 5  euro en 2  voor hen tot en met 12 jaar. Informatie: cuneragilde.nl

Meer berichten