7 juli 2022. Kesteren. Een volwassen Ekster bij zijn ontbijtmaal.
7 juli 2022. Kesteren. Een volwassen Ekster bij zijn ontbijtmaal. Foto: Henk van der Kooij

Eksteren, eksterogen, klappen als een ekster

Algemeen

KESTEREN - Je zult opstaan, het raam uitkijken en twee Eksters bezig zien met het verorberen van het vlees van een dode merel. Of die Merel door een Ekster uit de lucht is geplukt acht ik niet waarschijnlijk. Eksters zoeken hun voedsel veelal op de grond. 

Door Henk van der Kooij

De foto toont een vogel met een zwart-wit verenkleed, lange staart en een stevige snavel. Ik hoef u niet te zeggen dat de  vogel een Ekster is. Wie kent deze vogel niet? Hun geluid wordt wel klappen genoemd. Dat doen ze veel. Vandaar het spreekwoord: klappen als een ekster (= veel praten). Eksters eten wat ze kunnen vinden: bijvoorbeeld wormen en insecten in gazons, benutten ook graag etensresten van mensen. Ze kunnen zelfs vuilniszakken open pikken. De Ekster op de foto oogt volwassen. De vogel vertoont namelijk een prachtige blauw-groene glans! Een schoonheid niet? Jonge vogels hebben deze glans niet.

Al enkele weken hoor en zie ik bij huis vliegvlugge jongen. Ze blijven na uitvliegen ongeveer 6 weken in de buurt van de ouders. Daarna vormen ze tot hun derde levensjaar zogenaamde jeugbendes! Zulke groepen kunnen tientallen vogels groot zijn. Daarin schijnen ze te leren hoe ze zich als volwassen vogels moeten gedragen en zelf jongen kunnen groot brengen. Jong geleerd ...  Eksters zijn intelligente vogels. Worden ook wel negatief afgeschilderd. Zo wordt bekvechten wel eksteren genoemd. En hoe beleeft u het woord eksteroog? Zo’n oog wil toch niemand hebben? Gelukkig spreken we nu meer van likdoorns. Discrimineren is taboe.

Uitgelicht

Digitale krant