Dansende bomen op de Grebbeberg.
Dansende bomen op de Grebbeberg. Foto: Dick Verkaar

Een koningsdis op een berg vol verwondering en ontroering

Algemeen

RHENEN - De Grebbeberg is het baken van de Rhenen sinds de oudheid, een etappeplaats in de reizen van hele volksstammen.

Mensen die op de vlucht waren, of op zoek naar een geschikte plaats om te leven, om zich te voeden, om handel te bedrijven, hun macht uit te breiden of eenvoudigweg op zoek naar geluk en de liefde. De berg gaf bovendien bescherming tegen aanvallers en tekende de geschiedenis.

Maar waarom vonden juist op deze idyllische plek de meest verbitterde gevechten plaats, niet alleen tijdens de laatste wereldoorlog, maar al eeuwenlang? Gevechten rond de stad, Friezen en Franken, Stichtse troepen en Gelderse, Fransen. In de stad en op de berg werd het leven gevierd en maar even vaak werden er de doden betreurd.

Het weidse landschap van de berg vormde ook de inspiratiebron voor landschapschilders met zijn reliëf, gevarieerde landschapsvormen en oude, imposante en verwaarloosde bouwwerken van de stad. En met de vergezichten over de Gelderse Vallei en het rivierenland die onveranderlijk nog steeds ontroeren.

De Grebbeberg heette vroeger Heimenberg, maar wie weet nog waarom. Of waarom heet die heuvel de Koningstafel? En die bomenlanen, wie plantte ze? En waardoor lijken sommige bomen te dansen? De Grebbeberg is een schatkamer van onze geschiedenis, met sporen van onze voorouders. Op de excursies van het Cuneragilde gaan we die sporen terugvinden.

Dwaal mee door het verhalenboek van de Grebbeberg en Rhenen op woensdagavond 13 juli vanaf 19.30 uur. Graag reserveren: 06 33362264. Kosten: 5 en 2 euro tot en met 12 jaar. Informatie: cuneragilde.nl.

Uitgelicht

Digitale krant