Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>30 dec. 2021. Blauwe Kamer. Een betrokken Aalscholver bovenin en een nestbouwende Blauwe Reiger onderin.. Op de vage achtergrond veel bruinwitte Slobeenden. (foto: Henk van der Kooij)</p>

30 dec. 2021. Blauwe Kamer. Een betrokken Aalscholver bovenin en een nestbouwende Blauwe Reiger onderin.. Op de vage achtergrond veel bruinwitte Slobeenden. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Blauw en Zwart

RHENEN - Op 30 december was ik ’s middags in de vogelhut van de Blauwe Kamer. Op de foto ziet u bovenin de waterwilgen een volwassen Aalscholver betrokken naar beneden blikken, onderin een  volwassen Blauwe Reiger met takken een nest opbouwen. Waarschijnlijk een mannetje. 

Door Henk van der Kooij

De volgende gedachtewisseling ontstond. Zwart: Hè, wat is Blauw aan het doen? Ik moet zeggen hij is vroeg uit de veren, is er vroeg bij. Maar dit slaat alles. Het is pas 30 december! Oei, oppassen, want anders val ik van verbazing van mijn tak. Nu al met takken snavelen om een nest op te bouwen. De winter moet nog komen! Dat die dat niet aanvoelt. Dat voel je toch op je klompen - nou ja klompen, ik kan beter van reigertenen spreken - aan. Blauw: De vogels om me heen zullen wel denken. En die zwartkijker bovenin houdt me in de gaten. Zit natuurlijk weer te somberen. Maar ik zeg maar zo:  je moet het ijzer smeden als het heet is. De temperatuur is nu goed (14 graden)! Dus nestelen. Bij de dag leven. Elke dag kan het vriezen of dooien. Zwart: ’t Is Blauw hormonaal in zijn vogelbol geslagen. Hij loopt te hard van stapel. Hij kan beter zijn verstand gebruiken. Hij staat de komende dagen vast  voor paal. Of loopt een blauwtje op. Geen vrouwtje dat er in tuint. Ze laten hem gewoon in de kou staan. Hij komt ongetwijfeld van een koude kermis thuis. En ik? Ik genoot in de vogelhut.

Meer berichten