20 december Tollewaard, Lienden. Opvliegend mannetje Grote Zaagbek. Let op haak aan punt snavel.
20 december Tollewaard, Lienden. Opvliegend mannetje Grote Zaagbek. Let op haak aan punt snavel. Foto: Henk van der Kooij

Wij vliegen ook!

Algemeen

BETUWE - Op 20 december lokte de zon me naar buiten. Naar de Marsdijk. In december zijn in en bij de Rijn vaak wintergasten te spotten. Zo ook nu. Eerst zag ik een paar Brilduikers. Even later twee Grote Zaagbekken. 

Door Henk van der Kooij

Verder fietsend nam ik die visetende eenden uit Noord-Europa opnieuw waar en wel in een kleine plas: twee vrouwtjes op de oever en een slapend mannetje op het water. Afgestapt en naar de plas toegeslopen. Helaas. Ganzen alarmeerden en het mannetje ging op de wieken. Echter niet zonder een fotografische voltreffer. Op de foto ziet u de opvliegende bonte langwerpige eend met dunne rode haaksnavel, groenzwarte kop en bovenhals en verrassende oranje poten. De vogel is dus gevlogen. Maar de tijd vliegt ook en wel voorbij. Het jaar 2021 spoedt ten einde. Is voorbij gevlogen. Een Israƫlitische volksleider zei ruim 3000 jaar geleden dichterlijk: wij vliegen heen. Wij mensen vliegen ook! Maar waarheen?
Op 21 december sprak ik in de Marspolder een scholiere. Zij zat op een bank stil te genieten van het uitzicht over het water. Bijzonder. We kregen een gesprek. We kwamen terecht op het doel van het leven. Zij verwoordde: Het doel van het leven is leven en daarna doodgaan. Haar antwoord raakte me. Is het leven echt zo betrekkelijk? Dat we toch opvliegen, hoger zien. Onze Maker weet wat we nodig hebben. Een wijs hart. Daarom wens ik elke lezer een hartvernieuwend jaar 2022 toe. Opdat we met hartelijke blijdschap heen mogen vliegen.

Uitgelicht

Digitale krant