Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>8 nov. 2021. Een voedselzoekende Litouwense Grote Zilverreiger bij Ochten. Let op de ring op het linker scheenbeen.&nbsp;</p>

8 nov. 2021. Een voedselzoekende Litouwense Grote Zilverreiger bij Ochten. Let op de ring op het linker scheenbeen. 

(Foto: Henk van der Kooij)

Van Litouwen naar Ochten

OCHTEN - Op 8 november weer eens over het klompenpad de Buitenpolder bij Ochten in gefietst. Al gauw zag ik een witte vogel wadend in het ondiepe water van de binnenplas op voedseljacht. Natuurlijk, altijd even ‘loeren’ met de verrekijker. 

Door Henk van der Kooij

Tot mijn verrassing zag ik iets wat op een ring leek aan de linkerpoot van de reiger. Oei, die vogel moest ik dichterbij zien te fotograferen. Al zigzaggend in gebukte houding  – met de armen naar beneden om op een rund te lijken, maar u begrijpt dat dat me natuurlijk niet lukte –  naar de plas gelopen. Zo nu en dan een foto genomen. Natuurlijk vloog de vogel op een gegeven moment weg. Maar iets verder op kon ik dezelfde tactiek toch nog een keer toepassen. Op de foto ziet u het resultaat. 

De vogel draagt links een ring met code PJO2. Wouw, mijn eerste waarneming van een Grote Zilverreiger met ring. Gegevens gestuurd naar Vogeltrekstation Arnhem. Uitstekende service: dezelfde dag antwoord. Ik kreeg een lijst waaruit bleek dat een Grote Zilverreiger met witte ring, zwarte alfanumerieke code (4 letters/cijfers) en eerste letter P in Litouwen is geringd. Code gestuurd naar Vogeltrekstation Litouwen. De vogel is als nestjong geringd op 30 mei 2021 in Litouwen. Door mij 162 dagen na het ringen en 1380 kilometer van huis bij Ochten gezien. Een Litouwense vogel in de Ochtense ‘achtertuin’. Hoe boeiend toch dat trekkende vogelleven. Als u kunt: trek er op uit en zie ze vliegen.

Meer berichten