Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Weg tijdelijk in gebruik door rugstreeppadden als voortplantingsgebied. (foto: Han Runhaar/Natuurwerkgroep Kwintelooijen)</p>

Weg tijdelijk in gebruik door rugstreeppadden als voortplantingsgebied. (foto: Han Runhaar/Natuurwerkgroep Kwintelooijen)

Foto: Han Runhaar (Natuurwerkgroep Kwintelooijen

Pas op: Paddenvisjes op het pad!

REGIO - Beschermde dieren kunnen ons als mens soms lelijk in de weg zitten. Zoals kauwen die een schoorsteenpijp gebruiken om een nest te bouwen. Of vleermuizen die in spouwmuren van huizen wonen en de sloop of verbouwen van gebouwen kunnen vertragen. 

Soms kunnen ze ook letterlijk in de weg zitten. Zoals hier in Kwintelooijen waar rugstreeppadden diepe plassen in de weg een geschikte plek vonden om hun eieren af te zetten. Met als gevolg dat de plassen nu vol zitten met paddenvisjes. De rugstreeppadden leggen hun eieren bij voorkeur in ondiepe tijdelijke plasjes, waar hun larven minder kans lopen opgegeten te worden door vissen en waterinsecten. Soms liggen die plasjes op bouwterreinen en kan de aanwezigheid van rugstreeppadden de bouw maanden of jaren vertragen omdat de soort strikt beschermd is. Maar omdat Kwintelooijen een recreatie- én natuurgebied is zijn de dieren hier van harte welkom. Om te voorkomen dat auto’s van beheerders of toezichthouders door de plassen rijden is er voor de zekerheid op het midden van de weg een bord neergezet dat er op wijst dat omrijden gewenst is.

Meer berichten