Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>(foto: 3JetFotografie Ochten)</p><p><br></p>

(foto: 3JetFotografie Ochten)


(Foto: )

Neder-Betuwe Speld voor Bert Janssen

OCHTEN – Zijn trouwe collega’s van de Ochtense brandweer gaven de ernstig zieke Bert Janssen zaterdag een afscheidsmiddag. Normaal het jaarlijkse feest, maar ditmaal een laatste keer aantreden. Na 32 jaar moet de Ochtenaar definitief zijn uniform uittrekken. Groot was echter de verrassing toen burgemeester Kottelenberg hem de Neder-Betuwe Speld uitreikte. Als dank voor zijn inzet voor de gemeenschap. 

Uitrukken en oefenen lukt niet meer. Evenals werken. “De laatste jaren werkte ik bij het Kruidvat-distributiecentrum in Heteren”, aldus Janssen. “Het is ook zo jammer dat ik bij de brandweer moet stoppen. Ik was graag nog lange tijd doorgegaan.”

Via de bedrijfsbrandweer bij de ENKA in Ede – zijn vorige werkgever – rolde hij binnen bij de brandweerpost Ochten. Twintig jaar leider van de jeugdbrandweer, die veel instroom bij de volwassen brandweer genereert. Tal van prijzen gewonnen op wedstrijden met de jongens. Lief en leed deelde Bert Janssen met hen. Maar vooral de hechte kameraadschap blijft in zijn herinnering. “Vroeger ging het er allemaal redelijk vrijblijvend en gezellig aan toe. De postcommandant bedacht ter plekke een oefening. Met daarna nog onze ‘nazit’.”

Diepvriesmaaltijden

Die makkelijke tijd is voorgoed voorbij. “Nu zit de organisatie vast aan strenge protocollen en regelgeving. Dat schept meer duidelijkheid en bevordert de veiligheid. De huidige brandweer is veel professioneler. Continu moet je je kennis updaten. De theorie is complexer en uitgebreider geworden.”

Post Ochten beleeft tachtig à honderd uitrukken per jaar. “Best veel voor een klein dorp. Naar verhouding meer ongevallen dan branden. Ook veel met dodelijke afloop helaas. Ik herinner me een intensieve brand bij Confood, een bedrijf in diepvriesmaaltijden. Door de hitte waren de overgebleven partijen gaar geworden. We hebben er heerlijk van gegeten!” Op een Echteldse boerderij waren varkens in een gierput gevallen. “Met ademlucht erin om ze eruit te halen. Ik stonk nog twee weken naar ammoniak!”

Meer berichten