29 januari. Maneswaard Opheusden. Meerkoet en mannetje Brilduiker: zouden ze oog hebben voor elkaar of elkaar links laten liggen? (foto: Henk van der Kooij)
29 januari. Maneswaard Opheusden. Meerkoet en mannetje Brilduiker: zouden ze oog hebben voor elkaar of elkaar links laten liggen? (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Zwartwit en Witzwart

Algemeen

OPHEUSDEN - Zwart is de aarde. Wit komt van boven. De aarde is nu, terwijl ik dit schrijf, meer wit dan zwart. Het heeft enkele dagen geleden namelijk fors gesneeuwd en daarna is de vorst ingevallen.

Door Henk van der Kooij

Op de foto ziet u twee vogelsoorten: de linkervogel is meer zwart dan wit, de rechtervogel meer wit dan zwart. Deze foto dateert van 29 januari. Het had die dag en ook de dag ervoor veel geregend. ‘s Middags klaarde het even op, dus er op uit. Bij Opheusden zag ik vanaf de Rijnbandijk – juist brak de zon even door! – aan de rand van de grote plas van de Maneswaard een witachtige eend: een Brilduiker. Te ver om te fotograferen. Snel de dijk af, meer naar de plas toe. Eerst stilstaan. Brilduiker duikt onder. Snel een stuk lopen over de glibberige grasklei. Vogel komt boven. Dit één keer kunnen herhalen. Je voelt je jong bij zo’n actie. Toen deze foto kunnen maken. Op de foto ziet u links een Meerkoet en recht mannetje Brilduiker. Het mannetje heeft een donkergroene kop met een zeer opvallende witte vlek voor het oog, de zogenaamde ‘bril’. De Brilduiker is een tastjager en zoekt vooral naar kleine waterdiertjes in en op de waterbodem. De soort heeft een voorkeur voor voedselgebieden met een waterdiepte van 1 tot 5 meter. Brilduikers overwinteren jaarlijks in onze regio in klein aantal. Nestelen in noordelijkere streken graag in holle bomen bij water, tot wel 20 meter hoogte. Je zult dan maar Brilduikerjong zijn!

Uitgelicht

Digitale krant