Verboden harder dan 80km/uur. (foto: Rob Moret)
Verboden harder dan 80km/uur. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Verbod harder varen dan 80km/u in de Grift?

Algemeen

RHENEN - Vanaf de top van De Grebbeberg was iets ongelooflijks te zien. Reeds velen hebben het Dominees bankje op de Grebbeberg ontdekt en even genoten van het fantastische uitzicht.

Vooral met dat prachtige winterweer was dat genieten. Je kon ver in Brabant kijken. Het water van de Rijn en Waal was aan het stijgen. Konikspaarden en galloways konden nu nog in de Blauwe Kamer grazen maar dat zal nu wel verleden tijd zijn met het snel stijgende water.

Wat heeft die snel stromende Rijn te maken met de steile helling van de Grebbeberg. Wie boven op de berg loopt ziet veel zand en grind. Vanaf het Dominees bankje kijkt men uit over de vlakke uiterwaarden.Voor de ijstijden liep hier de Maas. Zo'n 150 duizend jaar geleden stuwde de ijslob dit Maas zand en grind op tot stuw wallen. De hele stuwwal gaat langzaam golvend over in de uiterwaarden en de Gelderse Vallei. Echter de eind morene van deze ijslob lag in de Betuwe.Wageningse Berg en Grebbeberg stonden met elkaar in verbinding. Door de gevormde heuvels kon de Rijn niet meer naar het noorden stromen en vond een nieuw stroomdal naar het westen. Het stromende Rijn water at de zijdelijke punt op, erosie. Er ontstonden twee steile hellingen.

Nu iets nieuws te zien vanaf het Dominees bankje? Er zijn al bloemen neergelegd en... in de Grift aan de voet van de berg mag men niet harder varen dan 80 km / uur.

Zilverreiger bij de Grift. (foto: Rob Moret)

Uitgelicht

Digitale krant