Sappige kiwi's. (foto: Rob Moret)
Sappige kiwi's. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Kiwi’s op Laarsenberg

Algemeen

RHENEN - Veel mensen wandelen in deze corona tijd op de Laarsenberg en genieten van het unieke uitzicht. Vanaf grote hoogte ligt de Gelderse Vallei met het Binnenveld aan je voeten.

Je ziet op de Heuvelrug met de Heksenhoed of Koerheuvel, Veenendaal met zijn hoogbouw en verder weg Barneveld. De windmolens van Ede kan je niet missen en ook de beide schoorstenen van de Enka. Vroeger keek je tot Apeldoorn en waren de zendmasten van Kootwijk te zien. Op de horizon leeft al een wolven echtpaar.In het Binnenveld werken de weidevogelgroep en de boeren samen om de weidevogels daar te beschermen.

Dan de Laarsenberg zelf. Uniek voor Nederland de graften, horizontale akkers met steil ranten. Groen stroken met wilde bloemen, belangrijk voor insecten en vogels. Er is een goed lopende bron aanwezig dus moet er een leemlaag zijn. In het Binnenveld zijn spuitende bronnen aanwezig als gevolg van de Heuvelrug.

Rob Moret heeft veel oud voetballers uit Rhenen gesproken en zij allen hebben het over unieke voetbal toernooien op de Schaapskooi, een schuine zandvlakte, ook wel Hollandia veldje genoemd, Vreewijk, Waalbuurt, Benedenstad, Grebbekwartier streden om de eer.

Boeren haalden er met paard en wagens, later traktoren zand om uit te strooien op de deel! Vroeger stonken wolven zo erg op de berg dat in een landelijke krant stond. De dominee in het Witte Kerkje zou kunnen vertellen dat het zo in de hel stonk.

Ooievaars brengen jongen groot op de Laarsenberg. Nu konden er ook weer rijpe goed smakende kiwi's geplukt worden. Heeft dit iets met opwarming te maken van de aarde ?

Rijpe kiwi's. (foto: Rob Moret)
Kiwi's nu rijp. (foto: Rob Moret)

Uitgelicht

Digitale krant