Mantelzorger zwaar belast
Logo gemeentenieuwsonline.nl

Mantelzorger zwaar belast

NEDER-BETUWE - Mensen die zorgen voor een naaste met dementie, voelen zich zwaarder belast sinds de coronacrisis. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2020 die Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van en samenwerking met Alzheimer Nederland. Aan deze Dementiemonitor Mantelzorg 2020 hebben 3.577 mantelzorgers deelgenomen, van wie 77 in de regio Rivierenland.

Ruim de helft van de respondenten in de regio Rivierenland zorgt dagelijks, dag en nacht, voor de naaste met dementie. 38 procent voelt zich zwaar belast of zelfs overbelast, in meerderheid voelen mantelzorgers zich nog zwaarder belast sinds de coronacrisis. Bijna een kwart staat op omvallen.

Veruit de meeste respondenten (84 procent ) kunnen een beroep doen op de sociale omgeving voor hulp, 39 procent krijgt ook ongevraagd hulp (landelijk is dit respectievelijk 81 en 35 procent.)

De meest gebruikte vormen van professionele ondersteuning zijn casemanagement, informatie & voorlichting, hulp bij het huishouden, groepsactiviteiten/dagbesteding en hulp bij de persoonlijke verzorging (thuiszorg).

85% van de mantelzorgers in de regio voelt zich gesteund door de geleverde professionele ondersteuning (landelijk 72 procent), maar bijna een kwart heeft sinds de corona-uitbraak het gevoel toch wat in de steek te zijn gelatenl door de zorgorganisaties. Vooral casemanagement wordt hoog gewaardeerd.

Al met al waarderen de mantelzorgers in deze regio de professionele ondersteuning met een 7,7 (landelijk 7,2).

Het volledige rapport staat op de website van Alzheimer Nederland, afdeling Rivierenland, https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/rivierenland, rubriek dementiemonitor.

Meer berichten