20 oktober. Waai Opheusden. Samen op jacht. (foto: Henk van der Kooij)
20 oktober. Waai Opheusden. Samen op jacht. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Zwart jachtpeloton

Algemeen

OPHEUSDEN - Elke keer als ik de Waai bij Opheusden passeer, sta ik even stil. De Waai is namelijk een prachtig landschapselement en er zijn altijd wel watervogels te zien. Zo ook op 20 oktober.

Door Henk van der Kooij

Er waren Aalscholvers aan het vissen en wel groepsgewijs. Ik telde minimaal 17 Aalscholvers. Op de foto ziet u er vijf. Met woest geweld sneden ze door het water. Regelmatig werd er gedoken. Aalscholvers kunnen erg goed naar vis duiken. Ze kunnen tot langer dan een minuut onder water blijven en ze zwemmen met behulp van de zwemvliezen aan hun poten achter de prooi aan. De staart doet dan dienst als roer. Moet u zich zo’n groep jagende Aalscholvers eens voorstellen. De vogels duiken in linie naast en met enkele linies achter elkaar. Vissen kunnen dan voor mijn gevoel geen kant op.

Een bioloog zag eens een grote groep Aalscholvers vis in een hoek van een plas drijven. De vissen sprongen zelfs in paniek uit het water op. Het is natuurlijk zo samen wel een efficiënte manier van jagen. Het voedsel van Aalscholvers bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Wanneer de vogel een vis pakt, neemt hij deze eerst mee naar de oppervlakte. Op de foto ziet u hoe een Aalscholver een grote baars te pakken heeft. De vis wordt het liefst met de kop eerst in zijn geheel ingeslikt. Nee, beschaafd zijn ze niet, het zijn gulzige schrokkers. Dagelijks eten ze al gauw 500 gram vis.

Uitgelicht

Digitale krant