19 september. Een Kleine Zilverreiger voedsel zoekend in het ondiepe water van de Waai bij Opheusden. (foto: Henk van der Kooij)
19 september. Een Kleine Zilverreiger voedsel zoekend in het ondiepe water van de Waai bij Opheusden. (foto: Henk van der Kooij)

Twee keer zilver!

Algemeen

BETUWE - Het was op 14 september buiten ruim 30 graden. Ik ging daarom ’s middags naar de vogelkijkhut in de Blauwe Kamer, want daar kun je in alle rust vogels observeren. Tot mijn grote verrassing zag ik in het ondiepe water bij de plankenbrug naast een Grote Zilverreiger ook een kleinere uitgave. Pompernikkel, een Kleine Zilverreiger!

Door Henk van der Kooij

Nog nooit door mij hier gezien. Het verschil in gedrag was opvallend. De Grote (ruim 90 cm hoog) stond stil of liep statig langzaam loerend, de Kleine (zo’n 60 cm hoog) liep snel, o zo beweeglijk, in het ondiepe water te foerageren. Prachtig om deze twee reigersoorten, allebei oogjagers, zo bezig te zien. Kenmerkend voor de Kleine zijn de zwarte snavel en de opvallend gele poten, terwijl Grote Zilverreigers – ja het kan verkeren – nu gele snavels en zwarte poten hebben. U begrijpt... het was weer genieten in de Blauwe Kamer.

Maar bij deze waarneming is het niet gebleven. Op 19 september fietste ik, en het was weer warm) over de Rijndijk bij Opheusden. Altijd goed om even stil te staan bij de mooie Waai. En… wat zagen mijn ogen? Twee witte vogels: weer een Grote en een Kleine Zilverreiger. Twee keer zilver! Op de foto ziet u hoe laag het water in de Waai staat. Daar houdt de Kleine Zilverreiger van. Heerlijk dineren in ondiep water, op zoek naar vis, kikkers, insecten, slakken enzovoort. Wat valt er toch veel te zien en te genieten in ons Rivierengebied.

Uitgelicht

Digitale krant