Logo gemeentenieuwsonline.nl
Amerikaanse en Poolse parachutist. (foto: Marcel ten Böhmer)
Amerikaanse en Poolse parachutist. (foto: Marcel ten Böhmer)

Operatie market garden 76 jaar geleden

HETEREN - Wat op 5 mei een groot feest had moeten worden pakte door het coronavirus geheel anders uit. Ook het Betuws Oorlogsmuseum in Heteren moest de deuren sluiten.

De tentoonstelling 'Onze Jongens Mei 1940', waar we twee maanden mee bezig waren om alles op te bouwen kon niet worden bezocht. Gelukkig mochten we in juni weer beperkt open en menige bezoeker heeft toch nog deze mooie tentoonstelling kunnen bekijken. Veel materiaal is gebruikt in de meidagen van 1940. U moet dan denken aan uniformen en gebruiksvoorwerpen, die op de Grebbeberg en in de Betuwe Stelling gebruikt zijn. Ook nu is nog een deel van deze tentoonstelling te bekijken.

In deze maand september staan we tijdens het coronatijdperk toch nog even stil bij Operatie Market Garden. Herdenkingen zijn er helaas maar op kleine schaal. Het museum heeft ook aandacht geschonken aan deze periode om toch een klein beetje de september sfeer van 1944 weer te geven. Zo zijn er Britse, Poolse en Amerikaanse parachutisten te zien.

En uiteraard de Britse infanterie, Heteren werd op 24 september bevrijd door het Britse Hampshire Regiment. Fel werd er in de Betuwe gevochten. Dit leidde tot een evacuatie van 60.000 inwoners. Al deze mensen mochten vanaf begin mei 1945 weer terug naar de Betuwe die geheel was verwoest.

Het museum bevindt zich aan de Onze lieve Vrouwestraat 36 in Heteren. 'Mocht u het museum willen bezoeken, dan moet u wegens de coronaregels wel even reserveren. Dit kan door even te bellen 026 4722285 of via e-mail: info@betuwsoorlogsmuseum.nl. Meer info staat op www.betuwsoorlogsmuseum.nl.

Meer berichten