Logo gemeentenieuwsonline.nl
Cuneratoren in Rhenen. (foto: Fred Hoorn)
Cuneratoren in Rhenen. (foto: Fred Hoorn) (Foto: )

Augustus: beiaardconcertenmaand in Rhenen

RHENEN - Op iedere zaterdag in de maand augustus om 16:00 – 17:00 uur geven vijf gastbeiaardiers uit Nederland en Duitsland concerten op de beiaard in de Cuneratoren in Rhenen. Muziek vanaf grote hoogte en op hoog niveau.

De beiaard in de Cuneratoren is een bijzonder muziekinstrument. Een beiaard met historie en van grote kwaliteit. Het carillon bestaat uit 44 klokken en 3 grote luidklokken. De klokken zijn gegoten door klokkengieterij Van Bergen in Heiligerlee. Deze beroemde klokkengieterij bestaat niet meer. De Cuneratoren bezit de meest volledige Van Bergen beiaard in Nederland.

Klokken en stokkenklavier hangen ter hoogte van de uurwijzers op ca 80 meter hoogte. Wat maakt beiaardconcerten boeiend? De korte deuntjes die we ieder uur en half uur horen worden aangestuurd door een computer. Niet te vergelijken met live muziek door een beiaardier. Muziek met emotie en nuances. Met hulp van donateurs zorgt het Cuneragilde voor de handmatige bespelingen en organiseert de beiaardconcerten in augustus.

Beiaardmuziek is gratis te beluisteren. Vanaf de vele luisterplekjes rondom de Cunerakerk. Of in de tuin van het Stadsmuseum Rhenen (ingang poortje aan de Markt).

De concerten vinden plaats op iedere zaterdag om 16:00 – 17:00 uur. Op 1 augustus speelt Mathieu Daniel Polak; op 8 augustus het Duitse beiaardiersechtpaar Georg Wagner en Ariane Toffel; op 15 augustus Anne Kroeze; op 22 augustus Twan Bearda en op 29 augustus sluit de vaste beiaardier Klaas de Haan de concertenreeks af. Alle concertprogramma’s zijn in te zien op www.cuneragilde.nl.

Meer berichten