22 juni. Koolmeesmannetje met fraaie zwarte stropdas op weg om zijn jongen te voeren. (foto: Henk van der Kooij)
22 juni. Koolmeesmannetje met fraaie zwarte stropdas op weg om zijn jongen te voeren. (foto: Henk van der Kooij)

Vogel met zwarte stropdas

Algemeen

BETUWE - In mei was de boomnestkast bezet door een paartje Pimpelmezen. Weet u het nog? De vogel met de blauwe pet en een nestkastopening van liefst 28 mm. Op de foto ziet u een andere mezensoort.

Door Henk van der Kooij

“Mag ik me even voorstellen? Ik ben de vogel van de zwarte stropdas en geniet van een invliegopening van 32 mm. Verder weet ik dat er gelukkig over mijn naam geen discussie wordt gevoerd. Wij stropdas-mezen zijn een paar centimeter groter dan de baret-mezen en moeten dus gewoon met een grotere opening leven. Tja, verschil in woning moet er zijn. Juist deze verscheidenheid geeft vogelkleur aan ons leven. In Nederland verdwijnt in de toekomst de geslachtsaanduiding op de identiteitskaart. Wij stropdas-mezen zijn minder complex. Alle vrouwtjes dragen een smalle, zwarte, soms wat onderbroken, stropdas en alle mannetjes een brede.”
Op de foto staat een mannetje met een koolzwarte brede buikstreep. Hoe breder de buikstreep, hoe belangrijker het mannetje. Een mannetje met een relatief smalle band onderwerpt zich aan een koolmees met een brede band. Bij gelijkspel wordt er geknokt.
De vogel op de foto heeft een larve in de snavel en staat op het punt zijn jongen in de nestkast te voeren. Hij aarzelt omdat hij mij ziet staan met mijn vogelkanon. Al jaren wordt deze muurnestkast door Koolmezen gebruikt. Pas dit jaar produceerden ze ook een vervolglegsel. De jongen zijn eind juni, begin juli uitgevlogen. Bijzonder toch die blauwe baretten en zwarte stropdassen in eigen omgeving!

Uitgelicht

Digitale krant