Ingezonden brief

Algemeen

De Japanse Duizendknoop - een visie

Respons op bericht in krant woensdag 10 juni pg 5, genaamd 'Horror onkruid..de Japanse Duizendknoop'.

Zonder af te doen aan de problemen die deze woekerende plant kan geven in bestaande cultivering, is het mijns inziens onvolledig om het een 'totaal oninteressante plant' te noemen. Het wil namelijk dat deze plant het polyfenol resveratrol als inhoudsstof bevat. Dit stofje staat wel bekend als anti-oxidant en ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten. Onlangs is dit stofje meer in de media geweest (via een hoofd IC) in relatie tot het Corona virus en hoe dit stofje - mogelijk - zou kunnen bijdragen in het proces tot vermindering van de IC-opnames (zie ref.)

Zijn hier punten van kritiek? Natuurlijk. Echter wat ik hiermee wil aangeven is het volgende:

We zijn de relatie met de natuur als geheel kwijtgeraakt. Zo worden planten die meer ruimte innemen en onze gecultiveerde leefomgeving infiltreren, als 'onkruid' en in dit geval, zelfs als 'horror onkruid' weggezet.

Ik vind het tekenend hoe de Japanse Duizendknoop zich blijkbaar laat zien in deze tijd - of hoe het ons juist in deze tijd opvalt! - en ik vind het eveneens tekenend hoe we dit neigen weg te zetten als 'horror onkruid' zonder het geheel in overweging te nemen. Het geheel van Leven dat ons verbindt, dat bestaat binnenin onszelf, de natuur, de planten, de dieren en hoe dit ruimte en vorm te geven binnen onze leefomgeving.

Mijn boodschap in deze is om ons meer te gaan verbinden met hetgeen het leven, de natuur ons aanreikt en om verder te kijken dan de 'horror' die het op het eerste gezicht geeft.

Ingrid Schaefer, Rhenen.

Uitgelicht

Digitale krant