Logo gemeentenieuwsonline.nl
Kesteren. Een Pimpelmees verlaat zijn niet-gekraakte nestkastwoning. (foto: Henk van der Kooij)
Kesteren. Een Pimpelmees verlaat zijn niet-gekraakte nestkastwoning. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Vogel met blauwe pet

KESTEREN - Hoei, hier ben ik, een Pimpelmees, een vogel met een blauwe pet op mijn witte kop, een zwarte oogstreep en een gele borst. Bij mensen kom ik door mijn kleuren en bouw liefelijk over. De broedtijd is weer aangebroken en dan woon ik graag in zo’n nestkast.

Door Henk van der Kooij

Doe me een plezier en hang er ook een op. Bedenk wel dat elke vogelsoort zijn eigen aardig-heden heeft. Zo wil ik als pimpelmees een ronde ingangopening met een doorsnee van 28 mm. Ik heb dan geen last van de koolmees. Die verkiest een vlieggat met een doorsnee van 32 mm. Verscheidenheid in nestwoningen moet er dus zijn, wil het leuk blijven. Dat wil niet zeggen dat altijd alles over rozen gaat. Op een dag heeft een specht het vlieggat open zitten hakken. Te gek voor woorden zo’n brutale indringer. Hij wilde zeker de nestkast kraken. Ondertussen zat die met zijn snavel ons in de nesten te werken. Het vlieggat werd groter en ik zag toen als Pimpelmees geen gat meer in deze nestkast. Gelukkig kwam de specht van een koude kermis thuis.

De eigenaar van de nestkast liet zich door de specht niet op de kast jagen. Hij was niet voor één gat te vangen. Hij legde het probleem voor aan een handige buurman en die hielp hem uit de brand. Hij bracht om het vlieggat een plaatje van kunststof aan en herstelde zo de schade. Fijn. Nu kunnen wij ook dit jaar in deze nestkast ons kroost grootbrengen.

Meer berichten