Logo gemeentenieuwsonline.nl
Angeline van Doveren.
Angeline van Doveren.

Onderwerp van zondagmorgenlezing in De Vlam Rhenen Autonomie - dat klinkt goed!

RHENEN - Filosoof/theoloog Angeline van Doveren, werkzaam als ethicus in de gezondheidszorg in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, houdt op 16 februari om 10:30 uur in De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen een lezing over autonomie. Zij maakt daarbij gebruik van haar kennis uit haar studie van de musicologie.

Autonomie (of zelfbeschikking) houdt in dat anderen niet voor je beslissen, maar dat je dat zelf doet. Ook in de gezondheidszorg vinden we autonomie belangrijk. Dit leidde tot een heel andere kijk op besluitvorming. Waar vroeger de dokter besliste, doen we dat nu waar mogelijk met de patiënt.

Maar mensen staan ook in relatie tot elkaar. Relationaliteit is, net als autonomie, een belangrijk element van mens-zijn. In deze lezing willen we autonomie begrijpen, door haar in verbinding te brengen met relationaliteit.

Wat houdt autonomie in haar verband tot relationaliteit in? Een live uitvoering van een muziekstuk helpt ons bij onze gedachtevorming. We luisteren live naar een deel uit Karlheinz Stockhausens Aus den Sieben Tagen. De autonomie van de musici speelt in dit stuk een grote rol. Wat valt ons als luisteraars op bij de uitvoering ervan? Hoe ervaren de musici hun autonomie? En wat kunnen we hiervan leren als het gaat over het verband tussen autonomie en relationaliteit?

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd. Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 9,--/6,-- euro voor leden en begunstigers van Vrijzinnigen Nederland.

Meer berichten