30 november. Vijf prachtige banaanvogels bij de Veerstoep te Ochten. (foto: Henk van der Kooij)
30 november. Vijf prachtige banaanvogels bij de Veerstoep te Ochten. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Jodelende banaanvogels bij Ochten

Algemeen

OCHTEN - Wulpen overwinteren massaal in ons land. De meeste broedvogels trekken weg en worden afgelost door grote aantallen Wulpen afkomstig uit koudere streken. In het winterhalfjaar verblijven er al gauw meer dan 100.000, veelal in groepen, in ons land.

Door Henk van der Kooij

Ze overwinteren ook in ons Rivierengebied. In november zag ik diverse keren een groep voedselzoekende Wulpen in de uiterwaarden ten westen van de Veerstoep bij Ochten. Op 30 november waren er hier ongeveer 45 vogels aanwezig. Bij mijn nadering vlogen ze op en op de foto ziet u er vijf vliegen boven de Waaldijk. De Wulp is onze grootste steltloper en heeft ook de langste snavel. De vrouwtjes hebben een nog langere snavel dan de mannetjes. Bekijk de foto eens goed. Ziet u vorm van de snavels ? Net bananen. Alleen veel steviger, veel smaller en veel gevoeliger. Wulpen zoeken voedsel met hun banaansnavels op het oog en op de tast. Deze banaanvogels produceren een adembenemend mooi, melancholiek geluid. Hun roep koer-lie draagt erg ver en hun trillers raken bij mij altijd een gevoelige snaar. De vogels bij Ochten lieten ook enkele keren deze roep horen. Het is zo’n heerlijk sfeervol geluid. En weet u wat het grappige is? Of het nu Nederlandse, of Poolse of Russische Wulpen zijn, ze spreken allemaal dezelfde taal. En elke keer gaat mijn hart weer open. En dan te weten dat ze in het broedseizoen nog veel indrukwekkender jodelen!

Uitgelicht

Digitale krant