Logo gemeentenieuwsonline.nl

De Spees Opheusden opnieuw toneel van de strijd om de Betuwe

OPHEUSDEN - Op 6, 7 en 8 oktober wordt het einde van de tweede wereldoorlog met te Island realistisch herbeleefd bij het hoornwerk De Spees Opheusden. De strijd wordt dan realistisch nagebootst.

Door Jan Woldberg

Dit soort herdenkingen zijn vaak het initiatief van oudere mannen. Maar In Opheusden is dat anders, want hier wil de 24-jarige Sem Arends de fakkel doorgeven aan de jongere generatie. Sem verzamelt objecten uit de Tweede Wereldoorlog en exposeert deze ook regelmatig.

Sem: ‘Achter elk object schuilt een verhaal wat niet mag worden vergeten. De fascinatie van Sem komt door de aangrijpende verhalen van oma Arends, die de verschikkingen van de oorlog rond Opheusden heeft meegemaakt. Sem wil dit onderbelichte verhaal van Neder Betuwe vertellen, en doet dat tijdens gastlessen op de basisscholen, maar ook tijdens the Island met een pop up expositie. Om het helemaal echt te maken wordt er een kampement ingericht met allerlei militaire voertuigen.’

Dit evenement is een samenwerking tussen de diverse 4 en 5 mei comités en waarbij wij ook basisscholen uitnodigen voor een enerverende terugblik op deze oorlogstijd, die met de oorlog in de Oekraïne weer heel dichtbij lijkt. ‘

De collectie van Sem is inmiddels zo groot dat een vaste plek in het Streekmuseum Baron van Brakel in Lienden voor hem een droom is. Maar dan zou er volgens hem er wel een vleugel moeten worden aangebouwd. Sem roept sponsoren op zich bij hem te melden. (www.triplea-livinghistory.nl)

Meer berichten