Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Hoog Moersbergen. (foto: Jan Snijders)</p>

Hoog Moersbergen. (foto: Jan Snijders)

(Foto: Jan Snijders)

Wandeling met gids over Hoog Moersbergen/Stameren

REGIO - De herfst is voor velen de mooiste tijd van het jaar om in het bos te zijn. De aarde ruiken. De geur van natte en kleurrijke bladeren. Tamme kastanjes op de grond naast prachtig gevormde en gekleurde paddenstoelen. 

De gids vertelt hierover en ook waarom wij de tamme kastanje en de Amerikaanse eik minder graag in onze bossen zien dan de zomereik, de vuilboom en de beuk. Natuurlijk bezoeken wij ook het mooie heidestuk bij huize Stameren waar we kunnen genieten van de prachtige combinatie struikheide, zachte- en ruwe berk en grove den. 

De geschiedenis van Hoog Moersbergen is de moeite waard. Ver voor onze jaartelling liepen hier onze voorouders al rond. Ze begroeven er hun doden in urnenvelden. Daarna zorgden de middeleeuwen voor grote veranderingen in dit gebied. De heide is daar nog een restant van. Nog later hebben de bewoners van het kasteel Moersbergen hun stempel gedrukt op ”hun” bossen. 

Niet voor niets is deze wandeling gepland in de herfst. Meerdere soorten paddenstoelen zijn te bewonderen en de verschillende manieren waarop paddenstoelen hun sporen verspreiden wordt uitgelegd.  Welke uiterst zinvolle functie hebben schimmels in de natuur? 

Op zaterdag 30 oktober om 10.00 uur gaan we van start vanaf de parkeerplaats ‘Groene Entree Zanderij Maarn’ aan de Bergweg in Maarn. Deelname is gratis. U dient zich wel vooraf aan te melden, dat kan op de site van Utrechts Landschap via de knop reserveren: https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/107768. Er is plaats voor twintig deelnemers.

Meer berichten