Mevrouw Dicky Huibers-Van Vlaanderen uit Opheusden met schrijfster Carin Weustenenk. (foto: Carin Weustenenk)
Mevrouw Dicky Huibers-Van Vlaanderen uit Opheusden met schrijfster Carin Weustenenk. (foto: Carin Weustenenk) Foto: Carin Weustenenk

Het gesloten dossier, de zoektocht tussen Kesteren en Opheusden

Algemeen

NEDER-BETUWE - Op de Schapendijk naast het wandelpad van de Spees tussen Kesteren en Opheusden staat een hek met een kleine oude knotwilg. Deze kleine oude knotwilg markeert een plek met een bijzonder oorlogsverhaal. Het is het verhaal van de zoektocht van mevrouw Huibers van Vlaanderen uit Opheusden. Een zoektocht die meer dan 75 jaar duurde.

In maart 1945 worden drie familieleden, waaronder de vader van mevrouw Huibers-Van Vlaanderen vermist bij de Betuwelinie. Ze zijn vermoord door SS’ers. “Afgelopen anderhalf jaar heb ik samen met een aantal amateurhistorici hier onderzoek naar gedaan. We ontdekten dat deze drie slachtoffers, Willem van Vlaanderen uit Kesteren, Willem van Vlaanderen uit Tiel en Frederik van de Wetering uit Zaltbommel tot een groep van 21 onschuldige burgerslachtoffers in het spergebied van Rhenen, Kesteren en Bennekom (Bornsesteeg) behoren.”

Het verhaal van de zoektocht is in een boek verschenen. Het boek bevat veel oude foto’s en een lijst van alle 21 spergebied slachtoffers. Het is verkrijgbaar voor 6,00 euro bij kantoorboekhandel Van Leeuwen in Opheusden.

Op zaterdag 4 mei vanaf 10.30 tot 15.00 zal schrijfster Carin Weustenenk aanwezig zijn bij kantoorboekhandel Van Leeuwen.

Mocht u informatie/ vragen hebben of Carin gewoon even willen spreken, kom gerust langs of mail naar hetgeslotendossier@gmail.com. Wilt u het boek liever online bestellen: dat kan per mail, vermeld dan duidelijk uw naam en adres. De prijs is 11,00 euro inclusief verzendkosten.

Uitgelicht

Digitale krant