Logo gemeentenieuwsonline.nl
Een vrouw zit in een opnamestudio en leest vanaf een scherm een boek voor (foto: Iris Knuit)
Een vrouw zit in een opnamestudio en leest vanaf een scherm een boek voor (foto: Iris Knuit) (Foto: Iris Knuit)

Bijzonder vrijwilligerswerk voor jonge mensen

NIJMEGEN - Jonge mensen tussen 17 en 30 jaar krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij stichting Dedicon. De groep wordt vooral opgeroepen om boeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers onzichtbaar maar enorm waardevol zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam Onzichtbare Helden.

Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem die van lezen houden”, aldus projectleider Anne-Claire van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom."

Ook jongeren met een visuele beperking kunnen aan de slag. “Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn”, vervolgt Anne Claire. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv.

www.onzichtbarehelden.com

Meer berichten