Afbeelding

Gevarieerd Bevrijdingsdagprogramma bij Tour de Waal

Algemeen

BETUWE – Op zondag 5 mei houdt Tour de Waal weer het jaarlijkse Bevrijdingsdagevenement aan de oevers van de Waal. Van Slot Loevestein tot aan Ochten is het feest op meerdere locaties. Hoogtepunten zijn de broodjesdropping voor de kinderen, de colonne met oude legervoertuigen en kunst, muziek en poëzie. 

Voorzitter Gerard Nieuwenhuis: “Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven. Als vertrekpunt nemen we het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. We verbinden die met eigentijdse, culturele activiteiten om het belang van leven in vrijheid en het beleven van die vrijheid over het voetlicht te brengen. Kinderen brengen dat in onze Vrijheidskrant heel mooi onder woorden. ‘Vrijheid is meer dan geen oorlog’.”
Wat is er allemaal te doen en beleven tijdens deze editie van Tour de Waal?

Bruisend Zaltbommel in jaren ‘40 sfeer

In Zaltbommel is er weer een compleet legertentenkamp met alles erop en eraan, dit jaar zelfs een Canadese WOII-veldkeuken. Omdat het evenement dit jaar op zondag valt, beginnen en eindigen we met een kerkdienst aan de Waal. Deze wordt verzorgd door een originele Chaplain uit het Amerikaanse leger. De parachutisten komen snoep uitdelen. Daarnaast komt het vliegtuig ook nog twee keer broodjes droppen.

De re-enactors van de Pontoongroup 40-45 gaan de Waal oversteken in hun roeiboten. Er is een gezellige markt op de Waalkade en de bibliotheek organiseert i.s.m. Stichting Kompas een Vrijheidsmaaltijd. Wie altijd al heeft willen parachutespringen maar zelf niet dapper genoeg is, kan zijn / haar teddybeer of knuffel meenemen. Tour de Waal heeft parachutes in allerlei maten te leen.

Colonnes militaire voertuigen

Op 5 mei rijden er tijdens Tour de Waal twee colonnes door het Rivierenland richting Zaltbommel. Eén van die colonnes start bij Slot Loevestein en maakt dan een ronde door de Bommelerwaard om in Zaltbommel te eindigen. De andere colonne start in Tiel. Onderweg stoppen de colonnes bij verzorgingshuizen om broodjes uit te delen.

Broodjesdropping

Op zes plaatsen vallen dit jaar de broodjes. De tijden zijn bij benadering, dus wees goed op tijd: 12:40-12:55: Zuilichem, 12:50-13:05: Zaltbommel (1e keer), 12:55-13:10: Heesselt, 13:05-13:20: Dreumel, 13:10-13:25: Wamel, 13:20-13:35: Tiel en 13:30-13:50 Zaltbommel (broodjes 2e keer)

Festiviteiten Tiel

Op Bevrijdingsdag 2024 is het overal in Tiel feest. Bij Zinder is er kunst, muziek, theater en lekkere wereldhapjes. Hier vertrekken de colonnes en je kunt meeschilderen aan een megaschilderij. De spectaculaire broodjesdropping vindt plaats op de Waalkade. De hele middag is er een kunstmarkt in het centrum en er zijn honderden oldtimers van de Betuwse Fruit Rally.

Locatie Heesselt

In Heesselt vieren ze feest in en rondom het kerkje. In de hoofdrol staan de Vrijheidsrokken, een traditie van net na de oorlog die nieuw leven wordt ingeblazen. Tieners zijn er bezig met theater en er valt een door kinderen gemaakte podcast te beluisteren. Bezoekers kunnen de middeleeuwse duiventoren beklimmen. Er is muziek en er zijn bevrijdingsbroodjes. En natuurlijk ‘vrijheidskunst’ om deze dag nog mooier te maken.

Poëzietour de Waal 2024

Dit jaar is er voor de tiende keer een ‘Poëzie Tour de Waal’, een tour met dichters langs de Waal. De dichtersgroep bestaat dit jaar naast organisator Thom Ummels uit de stadsdichters Marinda Pieron (Culemborg), Romy Van Dongen (Waalwijk), Martin Rensen (Gorinchem) en Doeko L. (’s-Hertogenbosch).

Breed programma

Tour de Waal is een feest voor jong en oud. Het programma is te uitgebreid om volledig op te noemen, dus kijk op www.tourdewaal.nl voor de details.

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant