Ingezonden brief

Schildpadden horen niet in onze fauna!

In het Gemeente Nieuws van 17 mei stond een stukje over schildpadden met als titel 'Levende zonnepanelen!' van Henk van der Kooij. De positieve teneur van het stukje verbaasde mij enigszins, omdat schildpadden niet in onze natuur thuis horen en er sprake is van veel verborgen leed

Schildpadden komen uit hun winterslaap en kruipen uit het water naar een zonnig plek om op te warmen. Dat is inderdaad een leuk gezicht, maar het achterliggende verhaal van schildpadden in Nederland vertelt een minder zonnig verhaal. Dit komt doordat schilpadden uit tropische landen komen en daar het hele jaar door aan voedsel kunnen komen. Omdat ze pas kunnen eten als het water rond de 18 graden is, is de tijd dat ze in Nederland voldoende kunnen eten om hun in de winter verloren gewicht goed te maken, veel te kort. Gevolg is dat ze steeds magerder worden en uiteindelijk aan ondervoeding komen te overlijden, een langzame en pijnlijke dood die wel 6 jaar kan duren. 

In de tussenliggende periode verzwakken de dieren en kunnen infecties en parasieten zoals wormen toeslaan, met alle nare gevolgen van dien. Longonsteking is een veel voorkomende ziekte onder schildpadden in onze natuur, maar ook schildrot doet veel schade met een langzame dood als gevolg. Ziet u dus een schildpad lekker genieten van een zonnebad, bedenk dan dat ze niet in onze natuur horen en neem actie om verder leed te voorkomen door een melding te doen via https://schildpad-gevonden.nl. 

Heeft u een schildpad gevonden en gevangen in de gemeenten Rhenen, Wageningen en Renkum, dan kunt u de dierenambulance Nederrijn bellen (06 – 53871861) om de schildpad op te halen. Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Schildpaddenopvang  Nederland (https://www.schildpaddenopvang.nl)

Ruud Schaft