11 mei 2023 Huishoudelijk tafereel op nest Meerkoet in oevervegetatie sloot langs de Parallelweg.
11 mei 2023 Huishoudelijk tafereel op nest Meerkoet in oevervegetatie sloot langs de Parallelweg. Foto: Henk van der Kooij

Week van het Gezin

Algemeen

KESTEREN - Op 11 mei fietste ik over de Parallelweg van Opheusden naar Kesteren. Deze weg loop parallel aan de spoorbaan. Halverwege zag ik in de sloot tussen Parallelweg en spoorlijn een nest van een Meerkoet met een oudervogel erop en één ukkie op het water. 

Door Henk van der Kooij

Natuurlijk (weer) gelijk gestopt. Even later zag ik twee ukkies. De jongen verlaten het nest zo gauw ze uit het ei zijn en zwemmen achter ouders aan om gevoerd te worden. Op een gegeven moment klommen ze omhoog naar de ouder op het nest. Was de andere oudervogel weggekropen vanwege mijn aanwezigheid en zochten ze daarom de andere oudervogel op? Toen ze boven waren, kwamen er nog twee tevoorschijn. Vier grappige koppies met een rode snavel met een witte punt en kale, rode huid omgeven door een krans van oranjegele slierten. Bijzonder kleurrijke schepsels. 

Prachtig om de oudervogel bezig te zien. En dat in de Week van het Gezin. Elk jaar wordt op 15 mei wereldwijd de Internationale Dag van het Gezin gevierd vanwege het grote belang van het gezin voor de samenleving. Hoe kan het toch zijn dat éénverdieners belastingtechnisch zo gediscrimineerd worden in ons land?! In situaties van één werkende ouder worden beide ouders bijna gedwongen allebei te gaan werken. Werken in een huishouding  zou zonde van je talenten zijn? Wat een loze praat. Orde, rust, regelmaat en reinheid zijn uitermate waardenvol. Elk nageslacht is daarbij gebaat! Tja, dankzij het spotten van dit nest, moest ik dit ei kwijt.