Een zondagse schoen in een eeuwenoude beuk...

Algemeen

LIENDEN - De trots van Lienden, dat was de ongeveer 200 jaar oude beuk in de tuin van het oude gemeentehuis. Deze boom sneuvelde helaas op 11 januari 1996. Dit beeldbepalende en markante oudje vertoonde reuzenzwammen. Volgens boomchirurgen was de patiënt ernstig ziek.

Door Piet Verwoert

De wortelvoet van de eeuwenoude beuk bleek aangetast door een reuzenzwam. In 1992 pakte een boomchirurg de “patient” grondig aan. Het ging hierna wat beter. In de herfst 1994 ontdekte men echter opnieuw zwammen aan de voet van de boom. De Bomenstichting kreeg van het gemeentebestuur de opdracht de zaak nog eens grondig na te kijken. De uitslag: bedroevend, triest! De wortelvoet bleek voor de helft verrot door een parasitaire schimmel.

Groot was de paniek toen ambtenaren vanaf de eerste verdieping van het nieuwe gemeentehuis in de oksel van de stam een flinke zwam ontdekten. De dienst gemeentewerken werd erbij gehaald. Met ladder en zaag gewapend erop af. Bij de ‘zwam’ was de verbazing groot. Het bleek een schoen te zijn. 

De gemeentebode, Hennie van Noort, die naast het gemeentehuis woonde: “Kjèl wah un film, mijn zondagse schoen. Daor he’k iezig lang naor lope zuuke. Da het een van de jongens van mijn gedaon.”  Met de beuk liep het minder goed af. Op 11 januari 1996 was het zover. De kettingzagen ronkten.
Op de Oudsmidsestraat stonden leden van het comité tot ‘Behoud van de Beuk’ verslagen te kijken. Woordvoerder Gerrit van Schaik: ‘Zonde, de stam was nog zo hard, dat de messen erop afbraken. Hij had nog wel 10 jaar meegekund.” In ‘t voorjaar 1996 werd een nieuwe beuk geplant.