Afbeelding
Foto:

Om en Bij Rhenen gaan de bijen zwermen...

RHENEN - De imkers van imkervereniging 'Om en Bij Rhenen' hebben 's morgens vroeg hun bijen weer opgehaald uit de boomgaard en naar huis gebracht. Dit moet vroeg gebeuren, want dan zitten al de bijen nog in de kast. 

De bijen hebben hun werk weer gedaan in de bongerd. Ze hebben nectar verzameld en stuifmeel op de stamper gegeven. Het fruit, appels, peren pruimen, kersen, aardbeien, kan nu gaan groeien. Dit fruit met vitamine is van zeer groot belang voor onze gezondheid. Op de vergadering  van de 'Om en Bij Rhenen' bleek volgens voorzitter Rob Moret, dat de bijen moeilijk de winter zijn doorgekomen. April was zeer nat en koud en daardoor hebben de bijen nog onvoldoende fruithoning gehaald. Honing kan pas uit de raten worden gehaald als alles is afgesloten met dekseltjes.

Voor de nieuwe honing oogst moeten  we nog even wachten. Wist u dat voor 1 kg honing de bijen 150.000 keer de kast moeten verlaten, ruim een keer rond de aarde vliegen en miljoenen bloemen bezoeken.

Half mei zijn de volken dusdanig gegroeid dat de koningin darrenbroed gaat maken en eitjes van nieuwe koninginnen. Voordat de nieuwe koningin uit het eitje kruipt, verlaat de oude koningin met een groot deel van een volk de kast. De koningin gaat als een zwerm in de buurt van de kast hangen. Een spectaculair geluid en gezicht. Verspieders zoeken een nieuwe woning. Voordat de bijen weg vliegen, kan een imker de zwerm scheppen en in een nieuwe kast plaatsen. 

"Waarschuw een bekende imker als u ergens een zwerm ziet hangen, zodat het volk niet verloren gaat. Door het maken van een veger probeert een imker het zwermen te voorkomen."