Gastheer Jan Blaas op de trap van de onderaardse gang naar de kerk. (foto: Pieter de Vries)
Gastheer Jan Blaas op de trap van de onderaardse gang naar de kerk. (foto: Pieter de Vries) Foto: Pieter de Vries

Cunerakerk zoekt gastheren en -vrouwen

RHENEN - De ene bezoeker komt voor de sfeer van bezinning, de andere voor de tastbare erfenis van een bijzondere legende; de monumentale Cunerakerk. Bezoekers worden bij de ingang van de kerk ontvangen door gastheren en -vrouwen van het Cuneragilde. Hun taak is de gasten wegwijs te maken; dus delen ze plattegronden uit en beantwoorden vragen. Als bezoekers de kerk weer verlaten klinkt het vaak: ‘Mooie kerk hebt u’. 

Een van de gastheren is Jan Blaas: ‘Rhenenaren zijn gewend aan zo'n schitterend historisch monument in hun stad. Als de gelegenheid zich voordoet staan ze in de rij om met een torengids naar boven te gaan.'

Met dezelfde belangstelling komen ze ook de kerk in. Zodra de kerkdeuren open staan wandelen mensen onaangekondigd binnen. Als er tijd voor is praat het ontvangstcomité van gastvrouwen en -heren hen bij over de voormalige pelgrimskerk.

Eenmaal binnen worden bezoekers waarschijnlijk verrast door het doksaal, een rijk versierd kunstwerk met beeldtaal voor 16e-eeuwse analfabeten. Wie wil kan de sfeer-van-toen opsnuiven bij de eeuwenoude priesterbanken. En wie ernaar vraagt hoort vast ook over de grote rampen die kerk en toren overkwamen - en waaruit ze telkens herrezen.

Blaas: ‘We willen de kerk in vakanties zoveel mogelijk open houden. Maar het team van vrijwilligers heeft dringend nieuwe leden nodig. Dus, wie het gezellig vindt om mensen te ontvangen en te vertellen over de bijzondere geschiedenis van de kerk is meer dan welkom. Historische kennis is niet vereist, interesse en plezier in de omgang met mensen is een goede start.'
Meer weten? Zie de website: cuneragilde.nl