Humor in Rivierenland

Een iezig veurdelig koopje...

INGEN - Op de grens van Eck en Wiel en Ingen, aan het pittoreske weggetje De Ganzert, had Dith van Wien (officiële naam Dith van Erven) vroeger een winkeltje. Met paard en wagen trok hij ook langs de wegen om spullen te verkopen. Dith was een goed gehumeurd mens. Tegen iedereen die hij tegenkwam riep hij vanaf de bok: "Zy de gy nog un kameroad van me."

Door Piet Verwoert

Eck is en zeer oud dorpje. Het bestaat al vanaf 1288. Wiel kwam er pas veel later bij. Dat Wiel is afkomstig van een vroegere dijkdoorbraak. Dith van Wien had op de Ganzert nog een echt ouderwets winkeltje. De meest uiteenlopende handel was er te koop. Ook degelijk ondergoed. 

Van Erven was een bekende Betuwenaar. Dagelijks was hij op weg met zijn negotie. De verkoper was niet om een praatje verlegen. Een rasverkoper. Bij een familie in Eck en Wiel wilde de vrouw des huizes een nieuwe directoire aanschaffen.
Dith haalde direct een gedegen broek (model bangmaker) tevoorschijn. De vrouw hield het kledingstuk voor haar jurk om te kijken of 't ongeveer haar maat was. "Zou die passe?" Van Wien: "Veur un kwartje mir zal 'k helpe met aonpasse!"

Op een goeie dag kwam Dith bij Derk van Beekhoff van de camping. "Zeg Van Beekhoff, 'k hè vandaog een ieizig veurdelig koopje op m'n waoge." Derk, die in Ingen bekend stond als voorzichtig als het om kopen ging, kocht de nodige spullen. Dith: "Nou we toch vrinde zijn kan 'k zeker de hit van mijn ôk wel bij je weie..".