3 mei 2023. Drie schildpadden, drie levende zonnepanelen, genieten van de ochtendzon.
3 mei 2023. Drie schildpadden, drie levende zonnepanelen, genieten van de ochtendzon. Foto: Henk van der Kooij

Levende zonnepanelen!

Algemeen

RHENEN - Altijd weer apart om in het veld schildpadden tegen te komen. Dit jaar zijn ze door mij door het koude weer weken later dan anders waargenomen. Niet in maart, maar in de loop van april. Schildpadden behoren tot de reptielen, zijn koudbloedig: hun lichaamstemperatuur is min of meer gelijk aan de omgevingstemperatuur. 

Door Henk van der Kooij

Koudbloedig dieren kunnen zelf geen eigen lichaamswarmte produceren. Ze vinden het heerlijk om op te warmen in de zon. Op de foto zijn drie schildpadden hier heerlijk mee bezig. De foto is genomen in het uiterwaardengebied ten oosten van de Grebbeberg. De dieren keren bij het zonnen het schild naar de zon, zodat de schildpad sneller opwarmt. De poten worden ook ingezet bij het nemen van een zonnebad: ze worden gebruikt om het lichaamsoppervlak te vergroten en functioneren, evenals het schild, als zonnepanelen. Weet u dat de Zonnebloem in het Frans Tournesol heet, omdat hij zijn hoofd graag naar de zon keert? Wauw van dit alles kunnen wij leren! Wat zou het fijn zijn als onze zonnepanelen zich ook zouden richten op de zon! Jammer, onze zonnepanelen zijn geen tournesols. 

Op de foto is zeker het rechterdier een Roodwangschildpad. Deze moerasschildpad heeft heldergele strepen en een (op de foto niet te zien) opvallend rode vlek op de wang. Ik heb ze hier al diverse jaren gezien. De soort kan in de natuur een leeftijd kan bereiken van enkele tientallen jaren. Wel moet ik zeggen: het zijn exoten, ze horen hier niet thuis.