Lodewijk XIV trekt bij het Tolhuis bij Lobith de Rijn over,12 juni 1672 (Adam Frans van der Meulen). (foto: Rijksmuseum, Amsterdam. SK-A-3753)
Lodewijk XIV trekt bij het Tolhuis bij Lobith de Rijn over,12 juni 1672 (Adam Frans van der Meulen). (foto: Rijksmuseum, Amsterdam. SK-A-3753) Foto: Rijksmuseum, Amsterdam. SK-A-3753

Lezing in Streekmuseum Baron van Brakell

OMMEREN - Op maandag 8 mei april komt Jan Hogendoorn vertellen over het rampjaar 1672-1673 in de Neder-Betuwe. 

Hoe kon het zo ver komen dat Lodewijk XIV een enorme hekel had aan de Zeven Verenigde ProvinciĆ«n? Wat was het doel van de bezetting van een gedeelte van Nederland? Was heel Nederland redeloos, reddeloos verloren? Wat was de rol van de eigenaar van kasteel Zuylestein in Leersum hierin? De kasteelvrouwe van Amerongen heeft heel veel brieven nagelaten over de situatie kort voor de Franse invasie. Daarin staan heel veel kleine details. 

Waarom vocht een achterneef van Willem III tegen de Nederlanders? Waarom stond de Rijnbandijk op 24 februari 1673 vol met zwijgende, starende, kleumende mensen en kleurde de hemel brandrood? Wat gebeurde er op de bouwing Oosterveld in Eck en Wiel in de Franse tijd? 

Gelukkig zijn van verschillende dorpspolders, zoals Ingen, Maurik, Meerten en Aalst lijsten bewaard gebleven met de schade die de inwoners geleden hadden ten gevolge van de Franse bezetting. Wie waren de gijzelaars die lopend vanuit de Betuwe naar Maastricht moesten en zijn ze ooit vrijgelaten?
In de rekeningen van de Neder-Betuwse goederen van de graaf van Culemborg vinden we nog tientallen jaren de gevolgen van het Rampjaar. De ellende die de Fransen in 1672-1673 over het bezette gebied brachten, stelt de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog in de schaduw.

De avond begint om 20.00 uur. Voor leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken is de toegang gratis. Niet-leden betalen twee euro.