Piramide van Gizeh. (foto: Rob Moret)
Piramide van Gizeh. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Piramides en Rhenen

RHENEN - De Rijn stroomde nog niet langs Rhenen maar naar het noorden. De Grebbeberg was er nog niet. Het was hier helemaal vlak. Pas nadat een ijs lob de stuwwal had gevormd, werd de Rijn gedwongen naar het westen af te buigen. Aan de steile helling is te zien dat de eind morene door de Rijn werd geërodeerd.  

Er is een unieke ringwalburcht op de Grebbeberg en er bevinden zich veel grafheuvels op de hellingen rondom Rhenen. De Cuneraheuvel en de Paasheuvel kennen we uit het verleden. Wie kent nog de Zwitserse Vallei en de Koningstafel? Kasteel Lievendaal is niet meer, wel de duizendjarige linde. Er zijn veel grafvondsten en moderne kunst te zien in het Stadsmuseum Rhenen. Je bent blij als je na een vakantie de Cuneratoren ziet. Wat een prachtige geschiedenis.

Onlangs maakte Rob een weergaloze rondreis van 1000 km langs de Nijl in Egypte. Ruim vierduizend jaar geleden vervoerden de mensen over de Nijl miljoenen blokken steen van een paar ton van de steengroeve bij Aswan naar Gizeh, 1000 km verder. Zij bouwden piramides, 140 m hoog en een grote sfinx. Hoe kregen ze de gigantische obelisken vervoerd? In het museum bevindt zich het gouden masker van Toetanchamon. Via de Steen van Rosetta kon men de hiëroglyfentaal ontcijferen. Zo weten we veel van de farao's.

De tempels die men van onder het zand heeft opgegraven, zijn gigantisch. Op alle wanden en pilaren zijn teksten en afbeeldingen te zien. Prachtig was de ballontocht over de Vallei der Koningen. De ontdekte prachtig versierde diepe koningsgraven in de rotsen zijn uniek. De geschiedenis van Rhenen is verbonden met Egypte, aldus Rob Moret.