Afbeelding

Koningsdag in Neder-Betuwe ouderwets gezellig

Algemeen

NEDER-BETUWE - In Neder Betuwe werd koningsdag in Opheusden afgetrapt met luilak. Om vijf uur vertrok vanaf de parkeerplaats bij de Albert Hein een bonte stoet brommers zonder knalpijp om de gemeente via een vooraf afgesproken route wakker te schudden.

Door Jan Woldberg

 Wijkagent Gerrit Langerak: “Vorig jaar liep luilak met onveilige auto’s volledig uit de hand en dat wilden wij niet meer en hebben daarom 15 agenten ingezet. Vooraf hebben we indringende gesprekken gehad met de jongeren en mede door inzet van het jongerenwerk van Mozaïek is deze luilak voorbeeldig verlopen.”

Luilak was de opmaat naar een ouderwetse aubade met honderden Oranjeliefhebbers voor het gemeentehuis, waar wethouder Klein een toespraak hield. De liedjes uit de oude doos werden door schoolkinderen en publiek uit volle borst gezongen, waarbij Piet Hein weer duidelijk de favoriet was. Vervolgens was het de beurt aan de duiven en de ballonnen om te vertrekken, waarbij een van de organisatoren liet weten dat dit -vanwege het milieu- wel eens de laatste keer zou kunnen zijn.

Hierna barstte ook in de andere dorpen het feest los, waarbij de versierde fiets en de kleedjesmarkt overal favoriet waren. Hoewel het overal druk was, spande Ochten, volgens voorzitter van de Oranjevereniging Lukas Bennink, de kroon. “Het is bij ons met een paar duizend bezoekers, nog nooit zo druk geweest.”
De grote trekker was weer de in ere herstelde zeepkistenrace met de meest wonderlijk feestelijk versierde karren die onder luid gejuich met hoge snelheid van de dijk af rolden.

Afbeelding
Afbeelding