Afbeelding

Bevrijdingsconcert en presentatie nieuw orgel in Dodewaard

Algemeen

DODEWAARD - Op 6 mei om half acht ‘s avonds zal er een bevrijdingsconcert plaatsvinden in de Hervormde Kerk aan de Waalbandijk te Dodewaard.

Daarbij zal het nieuwe orgel gepresenteerd worden. Dit concert is gratis toegankelijk. Het belooft een bijzondere avond te worden vol met muziek van diverse componisten en veel samenzang ter ere van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog en ter kennismaking met het nieuwe orgel. 

Tijdens dit bevrijdingsconcert op 6 mei zullen er drie organisten optreden: Teun Vlastuin, Pim Godschalk en Cees Meijering. Deze ervaren musici hebben allemaal hun sporen verdiend in de muziekwereld en zijn bekend om hun passie voor het orgel. 

Het belooft een prachtige avond te worden met hun optredens, waarbij het nieuwe orgel ongetwijfeld volledig tot zijn recht zal komen. “U kunt dan genieten van bijzondere muzikale bijdragen van de organisten aan deze speciale gelegenheid.”

Het oude orgel

Het oude orgel was aan restauratie toe maar de kosten daarvan waren zo hoog dat het niet meer te verantwoorden was. Daarom is gezocht naar een andere oplossing. Deze werd uiteindelijk gevonden en inmiddels is het oude pijporgeltje vervangen door een orgel van Andante/ Mixtuur. Het biedt nu de mogelijkheid om een orgel, in dit geval het orgel van de Stadtpfarrkirche St. Bartholomäus kerk in Friesach (Oostenrijk) gebouwd door orgelbouw Eisenbarth uit Passau (Duitsland), te bespelen via elektronische weg.

Het orgel uit Friesach is pijp voor pijp opgenomen en kan weer tot klinken gebracht worden in de Hervormde Kerk van Dodewaard. Een techniek, ontwikkeld door Hauptwerk, die steeds meer toegepast wordt in kerk en huis. 

Een nieuw tweeklaviers orgel was de wens van de organisten maar prijstechnisch niet te verantwoorden. De kosten zouden dan ver over de ton gaan! Zo’n uitgave was niet te verantwoorden naar de gemeenteleden toe.

Gelukkig is er tegenwoordig een mogelijkheid om een bestaand pijporgel pijp voor pijp uit ieder willekeurige kerk op te nemen en deze via elektronische weg weer tot leven te brengen in een andere ruimte! Dit alles is nu in Dodewaard gerealiseerd door Andante orgelcentrum in Veenendaal in samenwerking met Mixtuur/Hauptwerk.

De avond zal in het teken van de bevrijding staan. Toegang is gratis en de aanvang is half acht. Voor meer info bel 06-11 33 21 42.