4 april 2023 Lienden. Betuwser kan het niet: Blauwe Reiger op nest in een bloesemrijke omgeving.
4 april 2023 Lienden. Betuwser kan het niet: Blauwe Reiger op nest in een bloesemrijke omgeving. Foto: Henk van der Kooij

Broedende Blauwe Reigers in de achtertuin!

Algemeen

LIENDEN - In de Nieuwe Waai langs de Rijnbandijk bij Lieden ligt een boomrijk eiland. Al vele tientallen jaren broeden hier Blauwe Reigers, veelal ongeveer vijftien paar. Echter de laatste jaren was het aantal gedaald naar ongeveer tien. Door minder broedgelegenheid? 

Door Henk van der Kooij

Op 22 februari nam ik bij de Waai binnendijks achter een boomgaardje en een plasje nesten bouwende reigers waar. Van de eigenares mocht ik het achtertuinperceel betreden. Zij vertelde me dat in 2022 hier twee paar reigers hadden gebroed. Ik telde zeven nesten! Op 28 februari hier weer een bezoek mogen brengen, met hetzelfde resultaat. Het aantal nesten in de Nieuwe Waai werd door mij op 9 geschat. 

Tja.. het is niet elke dag vogelfietsfeest: pas op 4 april hier weer geweest. Helaas, de zeven nesten bleken geheel verlaten. Al een hele tijd, want er werd niets aan schijtsporen gevonden. Waardoor verstoord? Mij onduidelijk. Slechts één gepredeerd ei werd gevonden,  buiten de kolonie. 

Maar niet alles was kommer en kwel. Dichter naar het woonhuis toe lagen twee nieuwe nesten op een klein eilandje. Op de foto ziet u er een van. Een prachtig volwassen vogel met een mooie rood-oranje snavel staat op het nest in een bloesemrijke omgeving. Kunt u een Betuwser schilderij bedenken?! Verder een broedende Ooievaar op een paalnest en een zonnende Steenuil voor de ingang van zijn nestkast gespot. En zeker vijftien nesten Blauwe Reiger in de Nieuwe Waai: de reigers waren dus weer verhuisd naar deze veiliger (?),  rustiger (?) plek.