Humor in Rivierenland

Happe naor ajum

LIENDEN - Rivierenland fruitland. Het hele jaar zijn ze druk in de weer, de fruittelers. Snoeien, spuiten enzovoort, en natuurlijk plukken. Betuws fruit is top. In de vroege lente begint het. Bloesem en blad vertellen al veel. We volgen twee kersentelers.

Door Piet Verwoert

De Betuwe, dè fruitstreek van Nederland. Nou ja... Jawel!, nog steeds. Alhoewel de boomkwekerijen steeds verder opschuiven naar het westen. Hectare na hectare. Hele velden jonge laanbomen en bamboestokken. Laanbomenbusiness is booming.  De carbidkanonnen zijn al lang verdwenen. En toch zijn er nog 'frontgeluiden'. Bij warm weer is het net oorlog tussen de bamboe. De toeristen kijken benauwd om zich heen als ze flinke knallen horen. Een bliksem offensief van de  Wagnergroep? Welnee, bamboestokken splijten.

 Als de wind opsteekt hoor je het sinistere gejank. Oké, dat is ook het rivierenland anno 2023. Twee fruittelers lopen op een mooie voorjaarsmorgen door een perceel kersen. Een van de telers heeft in de wintermaanden een opfriscursus via het NFO (Nederlands Fruitteelt Organisatie) gevolgd.

"Witte gy wel, dà 't blad aon de bome hartstikke belangrijk is. Kèk 's hoe fris dà 't er allemaol bijstaoi. ôk de stand van 't blad is belangrijk vodje. De blaodere vormen dan ôk de longe van een boom!

Kersenteler 2 stond even stil. Hij griste een blad van een boom en scheurde het doormidden. "Heur 'm is happe naor ajum!"

.