Dirigent Ronald de Haan leidt de repetitie. Linksboven regisseuse Simone Gijben.
Dirigent Ronald de Haan leidt de repetitie. Linksboven regisseuse Simone Gijben. Foto: Rob Haak Fotografie

Mauthausen wordt weer indrukwekkend en onvergetelijkVoorbereidingen Mauthausen in volle gang

Algemeen

RHENEN - De voorbereidingen voor de Mauthausen zijn in volle gang. Het wordt weer een indrukwekkende en onvergetelijke ervaring voor uitvoerders én publiek. De zangers voelen al tijdens de repetitie hoe de theatrale setting hen én het publiek mee zal nemen in een verdiepte beleving van de Mauthausen liederen en de tekstfragmenten daartussen. “Ik krijg er nu al kippenvel van”, klinkt het. 

Dirigent Ronald de Haan en regisseuse Simone Gijben testen verschillende opstellingen om een maximaal effect te bereiken met de groep van om en nabij de 100 zangers die zich aangemeld hebben. De zangers staan niet vóór het publiek, maar rondom. Bladmuziek is nu nog toegestaan, maar straks moet alles uit het hoofd.

Organisator van de uitvoeringen in Rhenen is de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk. 

‘De Gedachteniskerk is gebouwd om ons eraan te herinneren dat vrede en vrijheid een hoge prijs hebben’, zegt voorzitter Monique van de Vijver. ‘Zowel voor degenen die haar bevechten als degenen die het slachtoffer worden van oorlog en geweld.’ Deze voorstelling past naadloos binnen de doelstellingen van de stichting. Herdenken krijgt zo een nieuwe lading. Het wordt een bijzondere voorstelling, in een bijzonder gebouw. 

3 mei, Gedachteniskerk Rhenen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via mauthausenrhenen@gmail.com. De ongeveer één uur durende voorstelling wordt tweemaal uitgevoerd, om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) en om 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur). Toegangsprijs inclusief tekstboekje is 10 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 5 euro.