(foto: CuneraGilde)
(foto: CuneraGilde) Foto: CuneraGilde

Koningsdochter Cunera op Koningsdag

Algemeen

RHENEN - Het beeld van Cunera hangt boven de ingang van de Cunerakerk. In Rhenen kennen we haar als Sinte Cunera. Ze heeft een heiligenkroon op haar hoofd. In haar hand heeft ze  de sleutels van het hof van koning Radboud. Ze was de baas als Radboud afwezig was. En ze heeft haar welbekende halsdoek om. 

Het wapen waarmee ze vermoord is door de jaloerse echtgenote van koning Radboud. Op de meeste afbeeldingen van Cunera zien we de sleutel en de sjaal. Het zijn twee tegenstrijdige symbolen:  de sleutel van de absolute macht en de sjaal als symbool van horigheid.  

Op Koningsdag opent het CuneraGilde  de kerkdeuren onder dit beeld vanaf 11.00 uur. Bezoek aan de kerk is gratis. En op wat rustige ogenblikken kunnen vragen gesteld worden aan de gastvrouwen en gastheren van het CuneraGilde.  Ook het net gerestaureerde doksaal midden in de kerk is dan weer voor een breed publiek te bekijken.

Torenbeklimmingen zijn er vanaf 12.00 uur op ieder heel uur. Een torenbeklimming duurt circa een uur. Kaartjes hiervoor zijn vanaf 11.00 uur verkrijgbaar bij de balie van het Gilde in de kerk. Kosten vijf euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar twee euro. Kinderen mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene mee naar boven.  Zoals ieder jaar is de capaciteit beperkt. Er kunnen maximaal twintig personen per rondleiding mee naar boven.